Kuru Temizleme Nedir Nasıl Yapılır?

Herkes için önemlidir temizlik. Özellikle giysilerin temiz ve ütülü olması lekesiz olması herkesin tercihidir. Kuru temizleme nedir diye merak edenler için kısaca giysiler üzerinde oluşan lekelerin çıkarılması ve temizlemesi zor olan kumaşların temizlenmesi için özel kimyasal kullanan ve buharlı yöntemlerle temizlik işlemlerinin yapılması işlemine denir.

Kuru Temizleme Nedir?

Kuru temizleme işlemi özellikle özel kumaşlar için kurtarıcı işlemlerdendir. Giysilerin ya da tekstil ürünlerinde bulunan lekeler veya kirlerin kimyasal ilaçlar kullanılarak ve buharlı işlemlerle ürünlerin temizlenmesi işlemine denilmektedir. Kuru temizlemenin kuru olarak nitelendirilmesinin temelinde yatan neden ürünlerin temizlenmesi işleminde kullanılan özel kimyasallarla ilgilidir. İşlem sırasında kullanılan kimyasalların içeriğinde hiç su bulunmamaktadır. Kullanılan kimyasallar ürünler üzerinde su gibi etki etmektedir. Kuru temizleme işleminin asıl tercih edilme nedeni ise özellikle inatçı yağ ve kir lekelerinin suyun bile çıkaramadığı bu lekelerin özel kimyasallarla kolay bir şekilde çıkarılmasıdır.

Kuru temizleme işleminde 3 farklı işlem bulunmaktadır. Kuru temizleme sulu yıkama ve son olarak çamaşırhane yıkaması.

Kuru temizleme denildiğinde sadece temizlik işlemi değil aynı zamanda giysilerin boyanması, kolalanması ve ütülenmesi işlemleri de ekstra yapılmaktadır.                                                                

Kuru Temizleme Nasıl Yapılır?

Kuru temizleme nasıl yapılır diye merak edeler için basit bir işlem olmadığını söylemek gerekir. Birçok aşamadan geçerek ürünler temizlenmekte ve özellikle lekelerden arındırılmaktadır.

Kuru temizleme işlem sırasında kullanılan kimyasalların içinde su olmaması nedeniyle bu ismi alan giysilerin ve tekstil ürünlerinin temizlenmesi için yapılan işlemlerdir.

Kuru temizleme dışında boyama, kolalama ve itileme işlemleri de kuru temizleme salonlarında verilen hizmetlerdir.

Giysililerin yanı sıra tüm tekstil ürünleri de bu salonlarda temizlenmektedir.

Kuru temizleme işleminde kullanılan asıl malzeme solventtir. Solvent dediğimiz malzeme organik bir çözeltidir. Organik olan bu ürün kokusuzdur. Şeffaf renkli ve kendine has kokusu olan bir kimyasaldır. Organik çözelti olarak kullanılan malzemelerin kullanım amacı;

·      Kuru temizleme ilacı olarak,

·      Leke çıkarmak,

·      Deterjan olarak kullanılmaktadır.

Solventler çözeltiler kuru temizleme işlemleri dışında endüstride hem temizlik hem de yağ çözücü olarak kullanılan malzemelerdir. Solventler kimyasal malzemeler iki türlüdür. Halojenli ve halojensiz. Bu kimyasal ürünler içeriğinde bulunan kimyasal maddelere göre tehlikeli atığa dönüşmektedir. Bu nedenle salunması, yutulması ya da deriye bulaşması halinde ciddi sağlık sorunlarına neden olabilmektedir.

Kuru temizleme işlemi birkaç aşamadan oluşmaktadır. İlk aşama temizlenecek olan ürünlerin kumaş özelliklerinin belirlenmesidir. Temizlenecek ürünlerin etiketleri incelenir ve temizlik talimatına muhakkak bakılır.

İkinci aşamada gelen her ürün için numaralandırma işlemi yapılır. Gelen ürünlerin karışmaması için yapılan bir uygulamadır. Ürünler açık ve koyu renklerine göre ayrılır ve renklerine uygun şekilde temizlenir.

Sonraki aşamamda lekeler çıkarılır. Ön leke çıkarma işlemi yapılarak kuru temizleme işlemine de ön hazırlık yapılmaktadır. Burada lekelerin hepsi çıkabilirken inatçı olan lekeler kalabilmektedir. Onlar için ilerleyen aşamalarda bir daha müdahale işlemi yapılmaktadır.

Bir diğer aşamada kuru temizleme yapılacak tüm ürünler yıkamaya alınır. Yıkama öncesinde çıkarılması gereken temizliği engelleyecek her nesne ve materyal ürünlerden sökülür.

Yıkama işlemi giysilerin türüne ve kumaşın özelliğine göre değişmektedir. Ortalama 8 ila 15 dakika arasında sürmektedir. Zor lekelerin olması halinde yıkamaya 3 dakika daha ilave olur. Bazı yıkama işlemlerine hidrokarbon kullanılmaktadır. Bu da yıkama işlemini arttırmaktadır. Lekelerin çıkabilmesi için yıkama işlemi daha yavaş devam etmektedir. Bu nedenle süre 25 dakika sürmektedir.

Yıkama işlemi sonrasında durulma işlemi başlamaktadır. Durulama işleminde temiz çözücü tankından gelen çözücü ile ürünler durulanmaktadır. Durulama işleminden bir sonraki aşama santrifüj işlemidir. Bu işlemle kumaşa değen tüm çözücü temizlenir.

Kuru temizlemenin son aşaması kurulamadır. Sıcak hava akımında giysiler alt üst yapılarak kurulama işlemine geçilir. Son kısımda işlemin tamamlanması için havalandırma işlemine geçilir. Giysiler üzerinde kalan çözücülerin çıkması için yapılan son işlemdir. Serin dış havada giysiler havalandırıldıktan sonra aktifleştirilen karbon ve polimer reçinelerden yapılan buhar kazanından geçirilen giysiler böylelikle son kalan çözeltilerden de arındırılmış olur. 

Kuru Temizlemenin Tarihçesi

Kuru temizleme işleminin tarihine indiğimizde tesadüfen bulunduğunu söylemek şaşırtıcı olmakta. Bir şehir efsanesi olarak anlatılan kuru temizleme hikayesi geçmişiyle ilgili bir fikir oluşmasını sağlamaktadır.

Kuru temizleme işlemi ilk olarak Fransız bir kadın olan Jolly Belin tarafından bulunmuştur. Elbisesinde gaz lambasından damlayan yağ lekesini ile temizlik ortaya çıkmıştır. Kaza esri elbisenin üzerine gaz lambasının dökülmesiyle Jolly Belin gaz yapının dökülmesiyle buharlaşmanın olduğunu ve lekelerin temizlendiğini fark etmiştir. Bunun üzerinde tarihte bilinen ilk kuru temizleme salonu Jolly Belin tarafından açılmıştır. 1840 yılında Paris’te hizmet vermeye başlamıştır. Kuru temizleme işlemi için gaz yapı ve kerosen kullanılmıştır o dönemlerde. Kerosen denilen kimyasal sanayide kullanılan bir petrol çeşididir.

Kuru Temizleme Aşamaları

Kuru temizleme işlemi tek aşamalı bir işlem değildir. Ortalama 7 aşamadan oluşmaktadır. Öncelikle giysiler kontrol edilir. Giysilerin kontrol edilmesi süresince sonrası numaralandırma işlemi başlar.

Bir diğer aşama giysilerin kumaşların ve renklerine göre ayrılmasıdır. Ön leke çıkarma aşmasından sonra yıkama işlemi gelmektedir. Yıkama aşamasından sonra kurulama ve son olarak havalandırma işlemiyle kuru temizlemenin tüm aşamaları tamamlanır.

Kuru Temizleme İşleminde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Kuru temizleme basite alınacak bir işlem değildir. İşlem öncesinde temizliği yapılacak ürünle ilgili bilgi alınması gerekir. Yıkama öncesinde etiket incelemesi yapılmalıdır. Yıkama talimatına uygun şekilde her parça yıkanmalıdır. Kurulama ve havalandırma işlemleri kuru temizlemenin en önemli aşamalarıdır. Burada çözeltiler kumaştan tamamen arındırılmaktadır böylelikle kumaş üzerinde çözelti kalmamakta ve üzere giyilmesi halinde alerjik reaksiyonların önüne geçilmektedir.

Kuru Temizlemeye Hangi Kıyafetler Verilir?

Kuru temizleme işlemi için her giysi tercih edilebilir. Sıklıkla verilen giysilerin içinde takım elbiseler kışlık kaban ve montlar yer almaktadır. Giysilerin yanı sıra tekstil ürünlerinden perdeler, battaniyeler gibi kullanılan ürünler içinde kuru temizleme işlemi yapılmaktadır.

Kuru temizleme işlemlerinde boya, kolalama ve ütüleme işlemleri de bulunmaktadır. Giysilerin ya da tekstil ürünlerinin boyanması için de bu tarz salonları başvuru yapılmaktadır. Aynı zamanda sadece itileme işlemleri de yine bu salanların sunduğu hizmetler içindedir.

Sadece Giysiler İçin Mi Kuru Temizleme Yapılır?

Kuru temizleme işleminde sadece giysiler temizlenmez. Giysilerin dışında özellikle son dönemlerde tekstil ürünleri de kuru temizleme işleminden geçmektedir. Son dönemlerde kuru temizleme için en fazla verilen ürünlerin başında battaniyeler gelmektedir. Evde temizlenmeleri zor olan battaniyeler özel işlemlerden geçerek kur temizleme salonlarında temizlenmektedir.

Kuru Temizleme Fiyatları

Kuru temizleme fiyatları temizlenecek parçaya göre değişmektedir. Her salonun kendi fiyat politikası bulunmaktadır. Ürün başına belirlenen fiyatların çok yüksek olmadığını söylemek gerekir. Özel leke çıkarma işlemleri gerekiyorsa fiyatlar yapılacak işleme göre değişmektedir.

Kuru Temizlemede Dikkat Edilmesi Gerekenler

Kuru temizleme işlemişinde dikkat edilmesi gereken en önemli husus lekeler ve temizlenecek olan ürünlerin kumaş özellikleridir. Hatalı bir işlem yapılması ürünün bir daha kullanılmamasına neden olabilmektedir.

Kuru temizleme nasıl yapılır sorusuna verilecek cevapla nelere dikkat edilmesi sorusuna verilecek cevap aynıdır. Yani işlemin her aşaması ayrı bir önem sahiptir. Basit gibi görünen dikkat ve titizlik isteyen bir işlemdir.

Müşteri memnuniyet düzeyi en yüksek firma

Değerlerimizden, deneyimlerimizden ve geçmişimizden aldığımız güçle müşterilerimize 100% Müşteri Memnuniyeti Garantisi veriyoruz.

Ücretsiz servis avantajı ile evinizden alıp evinize teslim ediyoruz.

DryCorner çalışma saatlerimizi öğrenebilmek için ilgili mağazayla iletişime geçiniz.

Merkez

Acıbadem Mh. Dost Ozan Sk. No:1/1 Kadıköy / İstanbul

T & F: 444 6 566

info@drycorner.com